Välkommen

Välkommen till www.borstig.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

 

 

Fiber

Ny hemsida fiber

Börstig och Brismene Bredband ek förening

20140909

Igår koppla Fredrik på Schaktteknik upp resterande fastigheter i Döve, Börstig och Åsarpsområdet, så nu ska alla vara klara förutom 4 stycken som fortfarande saknar sin dosa utomhus, men detta är på gång.

Det som är KLART är internet, TV:n kommer igång den 1:a oktober (mera information om detta finns att läsa på nya hemsidan). Det samma gäller för telefonen, där ska vi också få en dosa hemskickad på posten innan den kan kopplas in.

Nu kan ni gå in på www.Qmarket.se för att komma till den sida som gäller för vår förening, vi står inte med i listan för föreningar, men ni kan skriva in er adress ex Brismene, Döve, Åsarp, Bredene , Börstig osv. för att hitta er fastighet. Klicka sedan på er adress för att få fram sidan. Man kan också ringa Qmarket 08 - 578 804 44 för frågor eller beställa tjänst.

För er som idag har Telia som e-postadress, kolla med Telia vad som händer med er epost när ert gamla abonnemang avslutas. Jag var i kontakt med Telia för att föra över min epost med så kallat "uppringt internet" och fick då till svar att de taget bort denna tjänst. Tänk också på att Telia Säker Surf (om ni har detta) upphör när ert abonnemang avslutas.

20140902

Beskedet att TV:n ska vara igång 1:a september gäller uppenbarligen inte, vi ber om ursäkt att det blev fel information. Vi jobbar nu på att få information om när Tv:n kommer igång och detta kommer att uppdateras på den nya hemsidan www.borstigbrismenebredband.se

Fredrik på Schaktteknik har kopplat i stort sett alla fastigheter i Brismene, så gå gärna in och kolla om er fiber fungerar. Det som är igång är internet om man valt Triple Play eller Dual Play, för de som ska beställa eget abonomang på Q-market kan inte göra det än, jag var inne och kolla på deras hemsida och såg att vår förening finns inte med där än. Fredrik är nu på annat jobb tisdag och onsdag, men återkommer på torsdag om det går som planerat. Om ni inte kan koppla upp er till nätet, så är det viktigt att ni har elkontakterna till er utrustning urdraget under dagtid, detta för att teknikern ska kunna gå in och mäta fram till er fastighet och se om allt är OK till er. Så kolla efter klockan 16.00 om det funkar.

20140829

Nu har vi ljus till teknikboden i Börstig och det är ca 35 fastigheter i Börstig som blev uppkopplade med fiber under torsdagen. Vi har också fått fibern klar till Börstig Bygdegård. I torsdags kväll hade vi i styrelsen ett möte i bygdegården, så då var det riktigt roligt att vi hade fått bredbandet klart där. Idag har Fredrik på Schaktteknik vart ledig, men på måndag kommer han och fortsätter att koppla in fler fastigheter.

Så nu börjar vi nå vårt mål som vi väntat på så länge.

De fastigheter som har fått uppkoppling har kundnummer Bö 3, Bö 5, Bö 6, Bö 7, Bö 9, Bö 12, Bö 13, Bö 14, Bö 16, Bö 17, Bö 18, Bö 19, Bö 20, Bö 21, Bö 22, Bö 23, Bö 24, Bö 27, Bö28, Bö 29, Bö 30, Bö31, Bö 32, Bö 33, Bö 34, Bö 35, Bö 36, Bö 38, Bö 39, Bö 40, Bö 41, Bö 42, Bö 43, Bö 44, Bö 45, Bö 46, och Bö 47.

JULI

Schakttekniks killar har nu semester, de räknar nu med att de har en veckas arbete kvar med att svetsa i skåpen mm, så vi hoppas på att bredbandet kommer att kopplas upp i mitten eller slutet av augusti.

Det finns TV-boxar och fiberkablar att hämta hos Marie A-de Wit i Brismene, fiberkabeln är den kabel som ska sitta mellan dosan som Schaktteknik satt upp på väggen och centraldosan som delades ut på årsmötet. Ni kan hämta mellan klockan 11:00 - 19:00, ring gärna innan så att någon säkert finns hemma för att lämna ut. Tel 0515-530 45, 070-853 18 28, 070-853 18 29. 

Den nya hemsidan är nu också igång, www.borstigbrismenebredband.se

Schaktteknik hade en förhoppning om att vissa delar av vårt område skulle komma att kopplas upp innan semestern, men nu ser det inte ut att bli så längre. De arbetar nu bara en vecka till innan semestern, (vecka 27).

TILLVARATAGET:

Vi har hittat ett par kvarglömda glasögon efter årsmötet i måndags. Kontakta Ingrid Hansson 0515-521 58 eller Siv Eriksson 070-573 46 74.

Ni som inte kunde närvara på årsmötet kan nu hämta centraldosan hos Marie A-de Wit i Brismene. Telefon 0515 - 530 45, 070 - 853  18 28.         Vi väntar fortfarande på TV - boxarna, de kommer också att kunna hämtas hos Marie. Telefondosan kommer att skickas hem till er med posten.       

Vi uppskattar att det kom ca 100 personer till årsmötet som hölls måndagen den 9:e juni i Börstig Bygdegård. Först gav ordförande Sven Broberg en allmän information om läget och sedan inleddes årsmötesförhandlingarna. Vi har nu en del förändringar i vår styrelse, Sven Broberg, Malin Gustavsson och Marie A-de Wit avgår nu ur styrelsen. Till ny ordförande valdes Lennart Ragnarsson och som nya styrelseledamöter valdes Ingrid Jarlsson från Hög,Bengt Sönnergren Bredene, och Tobias Wästermark Brismene. Sven Broberg och Marie A-de Wit stannar kvar och hjälper till, tills vi får hela projektet klart och det är i drift.     Vår kassör Marianne Claesson kommer också att sluta och kommer med tiden att lämna över till Ingrid Jarlsson.

/p1010619.jpg

Efter årsmötet lämna Marie A-de Wit information om Quadracom och visa föreningens nya hemsida. Titta gärna in på den,  www.borstigbrismenebredband.se den är fortfarande under uppbyggnad och det ska tillkomma en medlemsdel där varje medlem ska få var sin egna inloggning.

Vår nya ordförande Lennart Ragnarsson lämna information om fakturering av abonnemang och framtida serviceavgift för drift och underhåll, försäkring, administration mm. Vi kommer nu att utreda detta ytterligare.

Efter kaffepausen visa Bosse Johansson bilder och berätta hur de olika dosorna, ev router, TV-boxen och telefondosan ska kopplas samman.

/p1010621.jpg

Vi kollar nu med bl a Elgiganten om det finns möjlighet att köpa in router och bärbar telefon till ett förmånligt pris för våra medlemmar. Vi återkommer med mera information om detta när vi vet mer.

Så lite till läget med blåsning av fiber mm.

Håkan på Schaktteknik tror att de ska kunna koppla upp en del av området innan semestern, vilket område det kan bli tal om är inte sagt men vi hoppas naturligtvis på detta. Det som är kvar när det gäller blåsningen av stamledningen är från Vintorp och upp genom Alvared. En bit i Brismene bakom kyrkan och till Brismene telestation, från Västarp och fram till vår teknikbod som står intill Börstig telestation, samt blåsning från Börstig Prästgård och ner mot Börstig kyrka. Vi har också en tryckning under landsvägen vid Lönnarp i Börstig kvar. Nu har Håkan fått tillståndet för denna sista tryckning klar hos Trafikverket och den kommer troligen att ske nu till veckan. Det finns också några fastigheter där det inte är klart med blåsningen av fiber och dosan på väggen. Svetsning i kundskåpen håller också på för fullt.

/p1010624.jpg 

Blåsarna har här draget en slang mellan "blåsmaskinen" och till ett kundskåp, sedan blåses fibern med hjälp av en kompressor.

/p1010623.jpg 

Och så här ser det ut inne i kundskåpet

2014-05-28

Snart har vi vårt bredbandsnät ihopsytt, det fattas nu bara en liten bit mellan Börstig telestation och Lönnarp i Börstig. Vi har fått teknikboden på plats, den är placerad vid Börstig telestation. Nästa vecka kommer en elektriker för att se till att vi får el fram till boden. De allra flesta har nu fått sina dosor monterade på väggen, och svetsning av kundfibern i skåpen pågår för fullt. Det är några fastigheter nära teknikboden som inte har fått fibern blåst till sej, de ska få sin fiber blåst direkt från teknikboden, så det är på gång. Blåsning av stamfibern pågår också för fullt.

Vi har fått in de allra flesta blanketter för val av abonnemang, vi ber er som inte har lämnat in sin valblankett att göra detta så fort som möjligt. Skicka eller lämna blanketten till Marie A-de Wit i Brismene.

Medlemsantalet är nu uppe i 136 stycken, med våra samlingslokaler blir det sammanlagt 139 anslutningar. Det har kommet till en del nya medlemmar de sista veckorna, det är fastigheter som nu fått nya ägare.

Årsmöte Måndagen den 9 juni kl 19.00 i Börstig bygdegård

Information om läget. Grävning, montering mm. Till de som gjort sina abonnemangsval i tid delas centralenhet från Quadracom och eventuellt även TV-box ut. Under mötet ges monteringsinformation och tydligt informationsmaterial delas ut. Under kvällen kommer sedvanliga årsmötesförhandlingar att hållas, se bifogad dagordning.

Vi serverar kaffe med smörgås.

VARMT VÄLKOMNA!

Styrelsen

Information gällande abonnemangsval, hemsida mm

Abonnemangsform

Nu är vi sakta men säkert på väg mot vårt mål, snart har vi fiber indraget! Det innebär också att det är dags att välja abonnemangsform.

På bifogat underlag så ser du vilka möjligheter som finns. Det absolut billigaste alternativet är det som vi

kallar Trippeln. Då får du bredband, TV och telefoni i ett svep. Vill du inte ha telefonin så kan du välja Dual play.

Trippeln

är ett specialerbjudande, endast för vår förening, och det absolut billigaste alternativet även om man bara vill ha tillgång till

bredband. Trippeln och Dual play är engångsval, du kan välja det nu, du kan INTE hoppa på det senare.

Var noggrann när du fyller i ditt abonnemangsval – Det är underlag för senare fakturering.

I samband med att era val ska överlämnas till Quadracom (som sedan ser till att ni får det ni har beställt) så vill de ha

information om vilken anläggningadress det gäller, vem som är fastighetsägare och om någon hyr fastigheten plus

kontaktuppgifter. Detta för att fakturorna ska gå till rätt adress. Startavgift, medlems- och serviceavgift bör gå till fastighetsägaren.

Faktura för tjänsterna (bredband, telefon och TV) kan gå till den som brukar tjänsten, t ex en hyresgäst - privat

eller företag. Därför är vi tacksamma om ni på er valblankett skriver ned de uppgifter vi efterfrågar även om ni tycker att ni tidigare lämnat samma uppgifter.

TV-boxarna

Om du beställer ett Trippelabonnemang så får du med en TV-box. Då ingår också ett basutbud (20 kanaler) som är speciellt

anpassat för just Trippelabonnemanget. Vill du köpa till flera TV-boxar så går det bra. Om man köper till 1 extra box så

måste man till den också köpa till ”Sappa Alltid” (49 kr/mån) i ”Sappa Alltid” ingår 12 kanaler (vilka inte helt är desamma

som i Trippelns basutbud). Köper man till en tredje box så är ”Sappa Alltid” gratis på den. Vill man köpa till Trippelns basutbud så kostar det 29 kr/box och månad.

Centralenheten

Vid vårt årsmöte den 9 juni kommer du att kunna få din centralenhet med tillhörande installationsanvisning. Se till att du

vet hur lång sladd du behöver mellan dosan ute på väggen till centralenheten. Då tar vi också reda på om du eventuellt

behöver någon hjälp vid installationen. De flesta kommer att kunna lösa sin egen installation. För att lätt kunna se hur de

olika delarna ska monteras och sammankopplas kommer det att finnas ett skåp vid teknikboden i Börstig där du kan se

precis hur det ska se ut.

Har du lämnat in abonnemangsvalet i tid så kommer du sannolikt också att kunna hämta din TV-box under årsmötet.

Telefonidosan kommer att skickas till dig som rekommenderat brev.

Ny hemsida

Vi kommer snart att ha en ny hemsida för hela vår förening där alla medlemmar i Börstig och Brismene bredbandsförening

kommer att kunna hitta matnyttig och fortlöpande information. Sidan kommer att ha två delar – en öppen del som alla

kan se och en sluten del för medlemmar där man måste logga in för att kunna ta del av informationen. Sidan heter:

www.borstigbrismenebredband.se

Där kommer ni att kunna hitta information om abonnemang och abonnemangsval,

monteringsanvisningar för centralenheten och en massa annat. Titta in på sidan då och då så ser ni när vi kommit igång.

Vi kommer att ha en medlemsutskickstjänst både via mail men också via sms (vid eventuellt driftsstopp) så se till att

lämna uppdaterade uppgifter om detta på valblanketten.

Portering (=medflyttning av ditt nuvarande telefonnummer)

Du kan själv välja hur du vill göra med portering av telefonnummer. Quadracom gör en kollektiv portering åt de som vill.

Denna kommer att ske den 1 oktober. För den som har ett abonnemang med uppsägningstid kan detta komma att betyda

att du får betala dubbelt unde en period, detta är dock bättre än att vara utan telefon under en period. När vi beslutat om

porteringsdatum har vi satt en tid med mariginal för att vara helt säkra på att ingen blir utan telefon. Självklart kan du

välja att INTE portera kollektiv utan sköta din portering själv.

Har du frågor gällande abonnemangsval eller TV-boxar kontakta Marie A-de Wit,

lillegarden@brismene.se, 0708 531 828

Dagordning Årsmöte 2014-06-09, Börstig och Brismene Bredband ek.för.

§ 1   Val av ordförande samt dennes anmälan av sekreterare vid stämman.

§ 2   Godkännande av röstlängden.

§ 3   Val av två justeringspersoner.

§ 4   Fråga om stämman blivit utlyst i behörig ordning.

§ 5   Fastställande av dagordningen.

§ 6   Styrelsens årsredovisning och revisionsberättelsen.

§ 7   Beslut om fastställande av balansräkningen och resultaträkningen samt om disposition av årets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen.

§ 8   Beslut om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna.

§ 9   Frågan om arvoden till styrelseledamöterna och revisorer.

§ 10 Årsavgift  (Förslag 200 kronor.)

§ 11 Serviceavgift (kostnad för drift och underhåll, försäkring, administration mm).

        (Förslag 800 – 1 000 kronor per fastighet första året.)

§ 12 Val av styrelseledamöter och styrelsesuppleanter.

§ 13 Val av revisorer och eventuell revisorssuppleant.

§ 14 Val av valberedning, tre personer, varav en skall vara sammankallande.

§ 15 Övriga ärenden som ska tas upp på föreningsstämman enligt lag eller föreningens stadgar.                

§ 16 Mötet avslutas

2014-0428

Nu pågår svetsning för fullt, Brismene, Hjälmserd, Börstig och Krinklarp är klart, Tonarp och Döve blir klart den här veckan. Det underlättar svetsningen om alla har borrat hålet i väggen samt att det finns plats för dosan, den är 14 cm. bred.  Ni som i undantagsfall skall ha dosan inomhus måste se till att slangen räcker, samt att det finns någon hemma när svetsaren kommer. Blåsning av stamledning pågår.  

2014-04-06

Då är det klart med grävning och plöjning av slang, sista grävmaskinen lämna området i onsdags.

Imorgon, måndag kommer Schaktteknik att börja sätta upp dosorna på väggen och svetsa fast fibern i en kontakt i denna dosa.

På onsdag kommer de och borrar de sista vägundergångarna som är kvar, riksväg 46 och en borrning i Smula. Det ska också göras 2 styrda borrningar under "gamla järnvägen", en i Bredene och en vid Smårör. När detta är gjort kan Schaktteknik börja blåsa stamfibern.

2014-03-28

Det blev lite ändringar i planeringen av grävningen. Efter det Johan och Tomas blev klara i Smula så har de grävt fram för bredband till Ekehagens Forntidsby och nu är de vid Grevagården i Börstig.      Blåsning av fibern från skåp till kund kommer nästa vecka att ske uppe i området Alvared, Hög, Bredene och Smula. Så vi hoppas nu att alla har hunnet gräva ner sin slang i trädgården och även borrat hålet i väggen. Det blir nu också snart dax för uppsättning av dosan på väggen och svetsning av fibern i denna dosa. Ni som har valt att ha dosan inomhus får vara beredda på att ordna så att Schakttekniks killar kommer in i huset när dosan ska upp. Vi ska försöka höra av oss någon dag i förväg. Vi hoppas också att teknikboden som ska vara vid Börstigs telestation kan komma i mitten av april.  

2014-03-25

Tänk på att kolla hur lång uppsägningstid ni har på abonemang TV, telefon och bredband vi hoppas att kunna få veta under april när fibern kommer att kopplas in. Vi har förhoppningar att det blir innan midsommar.

Kanske dags med en lägesrapport: I slutet på förra veckan blev det klart upp till Slättäng där vi har en kontaktpunkt för att koppla ihop oss med Falbygden Östra. Sedan börja Johan och Tomas vid Bredagården för att gå vidare förbi skolan och ner till Ätran. De har fäst slangen på en stolpe över Ätran, ån är så smal där så det gick bra. Nu har de kommet förbi Björnsgården och kullen där kyrkoruin ligger. Så nu har de bara ner till Skräddaregården och Stommen kvar. Sedan har de gjort klart det de ska göra hos oss och drar vidare upp till Skövdetrakten.

Roger och Anders har lite kvar i sommarstugeområdet och han åker sedan vidare till Göteve.

Kristoffer Lundström (han som gjort tryckningarna under vägarna) kommer tillbaks med en minigrävare för att göra en del som är kvar, bl a grävning fram till två nya medlemmar.

2014-03-17

Det blev lite ändring för blåsarna, de har vart i Floby idag och de kommer fram på dagen imorgon till vårt område. De har lite kvar i Börstig och sedan står Brismene på tur.

2014-03-15

Då är det nästan klart med blåsning av fibern i Börstig och Hjälmsered också. Så på måndag går de vidare till Brismene.

Nu har Roger gjort klart med plöjningen mellan Västarp och Hästhagen, och han kommer nu att göra klart en kort sträcka som är kvar i sommarstugeområdet vid Ätran i Alvared. Där blir det samförläggning med FEAB. Johan och Anders har nu kommet en bra bit upp genom Bredene och är nu vid Stora Bergsgården. Så nu har de en dryg kilometer kvar upp till Slättäng, efter det kommer de att gå från Bredagården ner mot Smula. De räknar med att det kan ta ungefär en vecka om allt går bra.

2014-03-12

Igår börja blåsningen av fibern i Döve och blev klart där idag före lunchen. De börja då här i Kringlarp och tar nu området Börstig och Hjälmsered.

OBS: De har inte med sej dosan som ska vara på väggen. Schaktteknik har inte fått hem dosorna ännu. De ska komma i slutet på denna eller början av nästa vecka.

Det innebär att de kommer och sätter dosan i efterhand, åtminstone nu till att börja med.

2014-03-10

Då kommer Schaktteknik att börja blåsa fiber imorgon tisdag, de kommer att börja i området Döve och den del av Tornarp från Lilla Kronogården mot Döve. Schakttekniks killar kommer att ha med sej den dosan som ska upp på väggen när de kommer. De kommer då att svetsa fast fibern i en kontakt i denna dosa. De monterar också upp dosan på väggen.

Den dosa som ni kommer att få från Quadracom, kommer att levereras senare. Den dosan ska sitta inomhus och den har  3 uttag för data/telefoni, 3 uttag för TV samt två tomma portar för framtida tjänster. Vi kommer att lämna mera information om denna dosa när det blir dags, samtidigt som vi kommer att skicka ut valblanketten för abonnemang.

 

2014-03-07

Vi har nu fått besked från Håkan på Schaktteknik att de kommer och börjar blåsa fiber på tisdag. De börjar med att blåsa ut till er fastighetsägare, alltså från skåpen och fram till husen. De kommer att börja i området Tornarp och Döve.

Så nu är det jätteviktigt att slangen är nergrävd fram till husväggen och att hålet i husväggen är borrat. Det ska borras snett uppåt utifrån sett, för att ev. vatten ej skall kunna rinna in. Det ska också vara en 16 mm vanlig elflexslang genom hålet. Dosan som kommer att monteras över det borrade hålet, ska sitta max 1,4 m över mark, minsta höjd över mark är 0,5 m. Fibern som kommer i slangen kommer att svetsas ihop med en kontakt som sitter i dosan. Från denna kontakt kommer det att gå en fiberkabel in i huset. Denna fiberkabel kommer sedan att monteras i modemet som vi kommer att få från Quadracom.

Storleken på dosan är 4 cm djup, 14 cm bred och 21 cm hög.

Om någon önskar hjälp med att borra hålet, så har Gert Henriksson och Per-Hugo Claesson lovat att de kan hjälpa till.

OBSERVERA: Om det är någon som vill få dosan satt inomhus, så meddela detta snarast till er områdesansvarige eller Siv Eriksson. Schaktteknik behöver en lista över dessa fastigheter. Det måste då planeras så att ni är hemma när killarna kommer och sätter upp dosan, eller att någon annan har nyckel för att släppa in dem.

2014-03-01

Sista månaden har det hänt mycket i vår förening, vi har fått in många nya medlemmar i Alvared ,Hög och Bredene, i dagsläget är det 38 fastigheter som ska anslutas i detta området. Det är mycket fornminnen i området, så vi har varit uppe på länsstyrelsen i Mariestad för samråd om hur vi får dra fram fibern och lösningen blev att vi får gå så mycket som möjligt i vägkanterna för att inte skada fornminnena. Man ska också ta hänsyn till naturvärden som lövskog, betes och hagmarksinventering mm. Denna gång har vi gjort projekteringen själva, det var inte så stort område så vi tyckte att det kunde vi klara.

Arbetet med att plöja ner slang uppe i Hög och Bredene håller nu på för fullt, Johan och Anders har gått upp genom Alvared, förbi Ekehagens forntidsby och upp genom Hög till Smårör. De har också gjort en avstickare ner till Holmstorp. På måndag kommer de att börja vid Backgården och gå upp genom Bredene. Det kommer också att bli en avstickare mot Smula.

Tryckningar under "gamla riksväg 46" är också gjorda. Vi kommer att trycka under riksväg 46 norr om rastplatsen, det kommer att ske med styrd borrning, samma under fd järnvägen, nuvarande cykelbanan. Det finns så mycket ledningar i fd järnvägsbanken (vättervatten, fiber mm) så där krävs pressition. Det ska också göras en tryckning under väg i Smula, den kommer också att göras med styrd borrning. I Bredene kommer vi att plöja genom vägen.

Sammanlagt så har föreningen nu 129 fastigheter som ska anslutas, av dessa ingår 2 bygdegårdar och en gammal skola som används som samlingslokal.

 

FÖRBEREDELSER

     

Det blir Quadracom som kommer att bli vår kommunikationsoperatör för bredbandet. Vi har fått erbjudande från dem på två olika "paket".

- Sappa tripple play: där ingår Internet 100/100, Telefoni Bas och Tv Sappa 18 kanaler. Kostnaden för detta blir 309:- per månad och anslutning, inkl moms.

- Sappa Dual play: där ingår Internet 100/100 och Tv Sappa 18 kanaler. Kostnaden för detta paket är 280:- per månad och anslutning, inkl moms.

Det tillkommer en startavgift på 1 000:- inkl moms. Då ingår en dosa som kommer att sitta på väggen (denna dosa har små blinkande lampor), samt en styck digital tv Box.

Följande Tv-kanaler ingår: SVT 1, SVT 1 HD, SVT 2, SVT 2 HD, Svt 24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV3, TV4, Kanal 5, TV 6, Sjuan, TV 8, Kanal 9, Tv 10, TV 11, TV 4 Sport, Discovery Channel, MTV och Sappakanalen.      

För den som vill få flera TV-kanaler så kan man beställa detta på Sappa, där finns många olika tilläggspaket att välja på. Om ni vill kolla vad som finns kan ni gå in på www.Qmarket.se  i högerkant på denna sida kan ni välja ort/område, välj då Fiber Östra Falbygden, så kan ni se vad som kommer att finnas att välja på samt priser. Vi är lovade att få samma erbjudanden som dem. 

OBSERVERA: styrelsen kommer att skicka ut en valblankett där ni får skriva i vad ni önskar välja.

Den som inte vill ha Tripple play eller Dual play kommer att kunna välja Internet, Tv eller Telefon efter behov. 

På vårt möte den 23:e berätta vi också att vi nu har planer på att koppla ihop vårt fibernät med bredbandsföreningen Fiber Östra Falbygden. Detta innebär att vi får gräva/plöja ner slang ca 6 km till. Vi får då gå genom Alvared, Hög och Bredene upp till Slättäng. Styrelsen håller nu på att undersöka om detta är möjligt. Samtidigt kollar vi också av läget om det finns fastighetsägare utmed denna tänkta sträcka som önskar få fiber till sina fastigheter.

 

2014-01-12

Då har vi ett nytt år, och Schaktteknik är tillbaks sedan i tisdags. Johan har nu börjat med kanalisationen i Vintorp. Där vi nu samförlägger med Feab, så Karl från Feab är med och hjälper till. I tisdags var Roger och Anders och fixa till lite som skulle rättas till här i Kringlarp och i onsdags åkte de tillbaks till Brismene, för att fortsätta med det som är kvar där.

OBS: Dag för STORMÖTET är ändrad till Torsdagen den 23:e januari.

2013-12-30

Då har killarna från Schaktteknik semester i mellandagarna, de återkommer den 7:e januari.

Det mesta av grävning/plöjning och sättning av skåp i Brismene är nu klart. Meningen är att Johan och Anders kommer att börja i Vintorp efter helgerna, där har vi samförläggning med Feab, de kommer där att gå en större del i en befintlig kraftledningsgata. Troligen kommer vi också att fortsätta med bredbandet fram till Åsarp för att där få en kontaktpunkt med Feabs fibernät.       

Vi hoppas också att alla tryckningar under vägar ska komma igång och att det snart blir dax att blåsa fiber.

Vi planerar för STORMÖTE i januari, preliminärt datum är satt till onsdagen den 22:a januari. Vi återkommer när vi vet säkert datum.

2013-12-12

Nu är det ett tag sedan sist, det har tyvärr vart strul med hemsidan så det har inte gått att skriva.

I slutet av november flytta maskinerna upp till norra delen av Brismene. Den ena bandgrävaren som körs av Johan och Anders börja i området runt Skansen och har sedan gått förbi Klockaregården och fortsatt norr ut. Där har vi samförläggning med Feab, Karl från Feab är då med och hjälper till. Det har vart en del problem med berg, men det har löst sej efter hand.

/p1010495.jpg

Här har killarna precis passerat en dräneringsledning och ska nu fortsätta att plöja.

/p1010496.jpg

Här är det Göran Winggren, Karl och Anders som syns på bild.

Den andra maskinen som körs av Roger och Kim börja uppe vid Tångren och har gjort klart där uppe. De har sedan flyttat ner och jobbar i området vid Brismene Kyrka. Där är bara lite plöjning. Vi har istället mycket Feab-slangar i detta område, så det är mycket skåp som ska sättas där för att koppla ihop allt till ett nät.

Vi har nu kommet så långt i arbetet med att plöja/gräva ner slangarna för bredbandet, att det snart börjar bli dags att blåsa fiber. Det blir Schaktteknik i Tidaholm som kommer att göra detta jobbet också. De kan snart börja blåsa fiber i de delar som är färdiggrävda. Det är en stor fördel om de kan komma igång med detta innan det blir för kallt ute.

 

Här är en "rolig" bild från Ekebacken i Börstig, här kan man säga att det är gammalt som möter nytt. Roger och Kim plöjer här ner slangen för vårt bredband och huset till vänster i bild är Börstigs gamla fattigstuga. Annelie och John på Ekebacken har delvis gjort om stugan till pub. Riktigt mysigt där inne, men när man är där inne kan man inte låta bli att tänka på alla människor som en gång har levt en del av sitt liv där. Man kan idag inte förstå hur fattigt det måste ha varit.

/p1010483.jpg

/p1010488.jpg

Här har killarna grävt en kort sträcka och nu drar de ut lagom mycket slang som ska fram till Ekebacken. Här ser man också hur plogen ser ut.

/p1010480.jpg

Här är det två glada killar Ingvar och John som ser fram mot att fibern kommer till byn.

 

2013-11-24

Vi kommer att ha ett stormöte i Börstig bygdegård i januari, dag och tid återkommer vi med. Vi kommer då att berätta om hur vi tänker oss fortsättningen på bredbandet. Vi kommer också att informera om hur fibern kommer att dras in i huset och vi hoppas kunna visa hur de olika dosorna ser ut. En dosa kommer att sättas utanpå huset, där det också ska borras in i huset. Denna dosa behöver ingen elström. Den dosa (medieomvandlare) som sätts inne i huset behöver tillgång till elström, härifrån kan man sedan välja om man vill dra ledningar till flera rum i huset, eller om man istället vill sätta en router och köra trådlöst. Vi har nu hört några som rekomenderar att man drar en ledning till tv:n, för att få så bra bild som möjligt.

OBSERVERA: den dosa som sätts inne i huset har ett blinkande sken, så tänk på att ni inte sätter den så att det blir störande. Även en router brukar ha små blinkande lampor.

VARNING: Vi vill igen varna för en person som går runt och säger att han kommer från Tele 2, och han vill hjälpa till med bredbandet. Han har setts i Åsarp och går klädd i en jacka som det står Tele 2 på och han vill gärna komma in i husen. I torsdagens Ulricehamnstidning står det varning för denna dörrknackare , då har han vart i Dalum och Blidsberg. Det står också att polisen har kontaktats.

2013-11-20

Igår var jag och hälsa på Johan och Anders borta i Hjälmsered. De börja längst ner hos Lennart Ragnarsson, det har vart en del hinder att ta sej förbi, sten och lite berg. Men igår hade de kommet fram till vägen mot Kurebo.

       p1010470.jpg

Johan håller här på att iordningställa efter att de draget slang för fiber och elkabel.

       p1010471.jpg

Och här håller killarna på att få skåp nummer 16 på plats. Alla skåp har ett eget nummer för att det lätt ska kunna gå att lokalisera vilket skåp man pratar om, sammanlagt kommer det att sättas ungefär 36 skåp i Börstig och Brismene och vid något ställe väljer vi istället en brunn. Det kan t ex vara i en vägkorsning där det är oskyddat för snöröjning. En brunn grävs ner så den ligger ungefär 50 centimeter under jordytan. Så det är inte lika lätt att komma åt en brunn för att göra diverse service i framtiden.

        p1010473.jpg

Då har de jämnat till väginfarten till Kurebo. Den röda slangen som ni ser är elkabeln. Idag på eftermiddagen har de kommet igenom skogen och närmar sej Ekarp.

Den andra maskinen som Roger kör är nu klar vid Lilla Prästegården i Ekarp och har nu gått över landsvägen till Hjälmseredsvägen. Där ska han nu köra ner till Skeen, Skattegården och slutligen Ekebacken. Efter detta har de också några skåp kvar att sätta i Börstig.

Sedan blir det dags att gå vidare till Brismene.      

2013-11-19

OBS; VARNING: Det har kommet till vår kännedom att det har gått runt några "skummisar" i Blidsberg, Dalum och Kinnarp. Det är två herrar som säger att de kommer från Tele 2 och ska hjälpa till med bredband. Om dessa kommer till våra socknar så har detta ABSOLUT INGET att göra med vårt bredband. Vid kontakt med Tele 2, så säger de att de har inget folk ute som går omkring så här. Så var vaksamma på om det går eller åker runt några som ni inte känner igen. Sprid gärna detta till era grannar. Det finns också de som går runt och säger att de vill samla in pengar till någon som är sjuk.

2013-11-16

Då har det gått en vecka sedan vi uppdatera läget.

Det blev problem med traktorgrävaren strax efter jag skrev förra gången, så den stog stilla fram till i tisdags. Veine har vart på annat jobb denna veckan så Roger har hoppat in och jobbat tillsammans med Torbjörn några dagar. De har gjort färdigt bakom kyrkan och har kommet upp så de är nu vid Prästegården.

p1010452.jpg

Nu har de bytt till den lilla bandmaskinen, här har de satt på skopan för att kolla försiktigt, vi har varnat för att det finns avloppsrör här.

    p1010460.jpg

Här har de bytt till plogen och plöjer på ett djup på 70-80 centimeter.

Grävarna vill att vi upplyser om att när de sätter ner plogen och börjar plöja, samt när de kommer fram till t ex en trädgård och slutar plöja, så blir det automatiskt så att slangen inte kommer ner på samma djup som för övrigt och i trädgården behöver ju slangen inte ligga så djupt. Börjar de plöja ute på en åker så gräver de först en grop så att de får ner plogen tillräckligt.

                      p1010468.jpg

Så här ser det ut strax efter de plöjt, de kommer att gå tillbaks med maskin här för att platta till marken efter sej.

Borta i Hjälmsered håller Johan och Anders på för fullt. Här har vi samförläggning med Feab, så här grävs det en meter djupt. För elkabeln måste ner så djupt, det är en kille med från elföreningen och hjälper till här. Så här får vi räkna med att det kommer att ta längre tid.

 

2013-11-07

Igår blev Veine och Torbjörn klara utmed vägen ner till Kringlarp.

p1010442.jpg

Här är det ett skåp som ska på plats.

  p1010448.jpg

Idag har de börjat uppe i Börstig byn och är just nu bakom Hovmansgården. De ska nu gå bakom kyrkan och upp genom Ekarp.

Johan och Anders blev klara i Sandhems by igår, och flytta då ner till Hjälmsered. De jobbar nu utmed Hjälmseredsvägen och ska gå upp mot Ekarp.

Efter detta har vi bara området Vintorp kvar i Börstig och förstås alla tryckningar under landsvägarna, det kommer en annan maskin som ska göra detta. Samt att det finns några skåp kvar att sätta.

 

2013-10-30

Då är grävarna klara i Döve. Tryckning under landsvägen kommer att ske lite senare.

I måndags flytta Johan och Anders sin maskin till Sandhems by, där de plöjde i vägen mellan Holmsgärdet och Bokulla, ca 700 meter på en och samma dag. Igår var det service och reparation av maskinen och förhoppningsvis kommer de igång idag igen. De har lite kvar att göra i Sandhems by och kommer sedan att flytta ner till Hjälmsered. Troligen på fredag. På sträckan mellan Hjälmsered och Ekarp kommer det att ske samförläggning med Feab.

Tisdag efter middagen kom Veine och Torbjörn med sin traktorgrävare ner till Kringlarp, Nedergården. De går nu upp mot Börstig och vi planerar att de ska fortsätta uppe i Börstigbyn och vidare mot Ekarp sedan. Från Smedslyckan och upp till Gunnagården 3:3 har vi redan slang i jorden som vi fick med i samma dike som FEAB när de la ner elledning förra året. Samma har vi från Gunnagården 3:4 och upp till Börstigvägen.

2013-10-23

Johan och Anders har nu kommet ner till gränsen mellan Tornarp och Döve.             Igår plöjde de vägen in till Pålunda och allt gick bra.

Vi har också fått en maskin till Döve, där Veine och Torbjörn nu har gjort sträckan från Kvarnagärdet och Bondarp upp till landsvägen klar. I morgon ska de börja vid Stommen och gå vidare genom Döve.

OBSERVERA:

För er som vill ha hjälp med grävning i trädgården så kan Schaktteknik hjälpa till med detta också. Kostnaden för detta är 525 kronor + moms, per timma. Ni blir då debiterade särskilt för detta. Ni som vill att vi ber grävarna från Schaktteknik hjälpa er med grävning, hör av er till Siv Eriksson på telefon 0515-521 91, 070-573 46 74, eller  per mejl eriksson.si@telia.com

Kom ihåg att markera vid husväggen var ni vill att fibern ska gå in i huset, så att grävarna ser lätt vart de ska gräva i trädgården eller hur mycket slang de ska lämna för er som vill gräva själva.

I början av nästa vecka kommer det ytterligare en maskin, den planerar vi att sätta nere i Kringlarp.

Återställning av vägar görs av Schakttekniks grävare, övrig återställning görs av föreningen i egen regi om så krävs.

 

2013-10-18

Då har vi Schaktteknik från Tidaholm på plats.

Igår satte Johan och Anders plogen i jorden, de börja vid Börstig telestation och går nu ner genom Tornarp. Arbetet har gått bra och de har hitills lyckats plöja hela sträckan och är nu precis förbi lilla Kronogården.

p1010435.jpg

 

2013-10-12

Vi väntar på att Schaktteknik ska komma och börja med vårt bredband.

Det har blivit en del förseningar, men vi hoppas de kommer till veckan.

Vi har också haft samråd med länsstyrelsen vad det gäller hänsynstagande till natur och fornminnen. För ca en månad sedan beslöt länsstyrelsen att alla fiberföreningar i länet ska göra samråd. Tidigare var det regeln att samråd skulle göras när det fanns behov av detta.

Om ni vill börja förbereda för fibern i er trädgård, så har Gert Henriksson i Ekarp lovat hjälpa till med grävning för den som önskar hjälp med detta.

Om det är någon som vill gräva själv i sin trädgård, så finns det nu slang att hämta hos Gert Henriksson i Ekarp. Där finns också ett grönt band (sökband) som ni lägger ovanpå slangen, detta band gör att det i framtiden blir lätt att söka rätt på var fibern ligger nergrävd någonstans. Ni ska gräva ner slangen från trädgårdsgränsen och fram till huset. I trädgården räcker det med ett djup på 30 cm.

Tänk på att ni har slang så det räcker upp på husväggen där ni vill att det ska borras in i huset.  Där kommer det att sättas en kopplingsdosa utanpå husväggen, sedan dras slang och fiber in i huset. Det behövs ingen tillgång på elström utanpå huset.

Inne i huset sätts sedan en ny dosa (medieomvandlare), denna dosa måste ha tillgång till elström. Här kan man sedan dra ledningar till olika rum i huset, eller om man vill sätta en router som kör trådlöst.

OBSERVERA: Den dosa som sätts inne i huset har ett blinkande sken, så tänk på var ni placerar den så att det inte blir störande.

2013-09-21

Vi väntar nu på att Schaktteknik från Tidaholm ska komma och börja gräva hos oss.

De ska börja i Tornarp och gå ner mot Döve. Sträckan är utstakad och till veckan kommer vi att staka ut i Ekarp och Börstig.

Är det någon mer som önskar få fiber, så hör så snabbt som möjligt av er till någon av oss i styrelsen.

2013-09-12

Vi har haft ett första byggmöte med Håkan Johansson från Schaktteknik i Tidaholm och några av oss i styrelsen (Sven,Bosse och Siv)

2013-09-11

Nu har vi fått ett förskott på 250 000 kr av projektstödet beviljat.

2013-09-05

Vi har haft ett möte med områdesansvariga, Göte Gustavsson från Fiber Östra Falbygden  kom till oss och informera hur de gått tillväga med sitt bredbandsbygge, han gav oss många bra tips.

UPPHANDLINGEN ÄR KLAR

Augusti 2013

Här kommer lite information om bredbandet. Nu har vi kommet så långt att det börjar bli dags att sätta spaden i jorden.

Upphandlingen är nu klar och vi har beslutat ge uppdraget för grävning och kanalisation till Schaktteknik i Tidaholm. De har en hemsida www.s-tek.se gå gärna in där och kolla.

Om allt går som planerat så räknar vi med att komma igång med grävningen andra veckan i september. Vi planerar att börja vid telestationen i Börstig och gå genom Tornarp och ner till Döve. Sträckan som ska grävas kommer att märkas upp med pinnar, för att det ska gå så smidigt som möjligt när grävaren kommer. Vilket område vi går till senare kommer vi att meddela efter hand som arbetet fortgår.

Vi ber er att fundera över var i huset ni önskar få fibern indragen. Föreningen gräver fram till tomtgränsen och det ska lämnas med slang som räcker fram till den plats på huset där ni vill få in fibern. Meddela gärna de områdesansvariga eller någon av oss i styrelsen hur ni vill ha det. Varje fastighetsägare får  själv gräva på sin egen tomt.

Vi är tacksamma om ni har möjlighet att röja undan träd och buskar mm som kan finnas i vägen där vi planerar att gräva, är det någon som önskar hjälp med detta så har Gert Henriksson i Ekarp Börstig lovat att han kan hjälpa till med detta.

Vi har som mål att allt grävarbetet ska vara klart till sista mars 2014, Schaktteknik tror att de kanske kan klara det till årsskiftet, men mycket kommer ju att bero på vad de kommer att stöta på i marken och även på om det blir tidig vinter med tjäle. Vi hoppas på det bästa.

När grävningen nu kommer igång så kommer vi även att skicka ut den 1:a delfakturan till er. Detta för att vi ska kunna betala de fakturor vi kommer att få från Schaktteknik. De kommer att fakturera oss efter hand som grävningen pågår.

De områdesansvariga är:

Tornarp och Döve – Martin Blank och Sven Claesson, Lennart Ragnarsson kommer även att hjälpa till en del här

Börstig (Ekarp, Hjälmsered, Börstig by och Kringlarp) – Lennart Ragnarsson och Siv Eriksson

Mussla, Sandhem och Vintorp – Sven Broberg

Brismene – Malin Gustavsson, Einar de Wit och Göran Winggren

Är det något ni undrar eller funderar på så hör gärna av er till någon av oss.

Hälsningar från oss i styrelsen.

 

Börstig/Brismene bredbandsförening inbjuder till upphandling av grävning och kanalisation för bredband TV och telefoni

1.  Grävning

2.  Kanalisation

 

Föreskrifter för upphandlingen

 

Protokoll årsmöte    

2013-06-29

Vår anbudsförfrågan för kanalisation har nu skickats ut till 5 olika företag. Så nu hoppas vi att de blir intresserade av vårt projekt och att vi kommer få in flera svar.     De ska lämna in sina anbudssvar senast den 31:a juli.                                                     Vi har också lagt ut anbudsförfrågan här på hemsidan.

Vi har för avsikt att komma igång med grävningen fram i höst.

Om det är någon av er markägare som önskar hjälp med att röja undan buskar och ev träd mm inför grävningen, så har Gert Henriksson i Ekarp Börstig lovat att hjälpa till.

2013-05-15

För er som ännu inte är medlemmar vill vi informera om följande.

De eventuella fastigheter som ansöker om medlemskap från och med 1:a juni, kommer att få betala en högre medlemsavgift, kostnaden kommer då att bli 1000 kronor,    (dvs. medlemsavgift 700:- + insats 300:-). Detta på grund av att vi får extra kostnader för att lägga till dessa fastigheter i projekteringen i efterhand.

Den fastighet som haft möjlighet att ansluta sej till bredbandet tidigare, men inte gjort detta , kommer  från och med 1:a juni också att få betala sin eventuella merkostnad för bredbandsanslutningen själv. Med merkostnad menas den summa det kostar utöver den anslutningsavgift som övriga fastigheter, som är medlemmar sedan tidigare får betala. Så ni som önskar få bredband, hör av er och skicka in er ansökan under maj månad.

2013-05-14

För att läsa och ev skriva ut MEDLEMSANSÖKAN, ANSLUTNINGSAVTAL och MARKAVTAL gå till www.brismene.se  Där finns även senaste protokoll från styrelsemötet             den 7:e maj mm.

Till er som är medlemmar kommer vi att skicka ut markavtalen med posten.

2013-05-09

Nu har vi drygt 80 medlemmar som går vidare för att få bredbandsanslutning. Detta är fullt tillräckligt för att gå vidare med projektet. Nästa steg blir nu att gå ut med en offertförfrågan för grävning och kanalisation. Ni som vill bli med, hör av er till någon av oss i styrelsen.

2013-04-16

Vid mötet den 15:e april beslöt medlemmarna att vi går vidare med vår bredbandsutbyggnad. Projekteringen är avslutad och vi räknar nu med ett maxpris på 25 000 per fastighet. Här kommer adresserna för er som vill skicka avtalen med posten:

Sven Broberg, Börstig Stenarvet, 521 93 Falköping

Siv Eriksson, Kringlarp Övergården 3, 520 24 Blidsberg

Vi kommer att skicka ut anslutningsavtal till er medlemmar som inte hade möjlighet att vara med på mötet. Vi vill ha in avtalet senast 1 maj

2013-04-03

Idag har vi en glädjande nyhet.

Länsstyrelsen har beslutat att vi får projektstöd till projektet Börstig o Brismene bredbandsförening. Vi är beviljade 50 % av de faktiska kostnaderna som vi har rätt att få pengar för, bl a projektering och kanalisation. Som högst kan vi få 1 570 000 kronor.

2013-03-16

Nu har det gått ett tag sedan vi fick in svaren på vår offertförfrågan angående projektering av vårt fibernät. Vi valde Eltel i Skövde som projekör. De håller nu på för fullt med denna och när den är klar kommer det bli ett informationsmöte i Börstig Bygdegård.

Vi räknar med att detta möte kommer bli i mitten av april.

Information från styrelsen i fiberföreningen  2012 12 14

Under hösten har arbete pågått med att lägga stamledningen från Trädet mot Börstig och sedan vidare till Brismene. Detta ska väl i det närmaste vara klart. En tomslang har samtidigt lagts med för föreningen, så vi inte behöver gräva denna sträcka en gång till.

Viss samförläggning sker nu också med FEAB, i Börstig mot Kringlarp. Vi ligger nu på plats 20 i kön med vår ansökan om bidrag hos länsstyrelsen, så vi räknar med att vi kommer få del av bidragspengarna som kommer för 2013 Föreningen måste nu göra en offentlig upphandling av de olika delarna i projektet.                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Information från styrelsen i fiberföreningen  2012 07 30

 
AKTUELLT
Börstig och Brismene bredbandsförening är under bildande och man vill nu samla så många medlemmar som möjligt
för att i ett första skede se över vilka möjligheterna och kostnaderna blir för att dra fram fiber till de fastigheter som är intresserade.
 
I detta första skede är kostnaden för dig som medlem 300 kr i insats och 200 kr i medlemsavgift. Dessa 500 kr kommer
du inte att kunna få tillbaka. Du förbinder dig inte till något i dagsläget, annat än att sponsra idén som finns och
ge föreningen möjlighet att se över olika alternativ.
Om resultatet av arbetet visar att kostnaderna är rimliga (bl a beroende av antalet anslutna medlemmar) så kommer
du som redan är medlem att erbjudas möjligheten att vara med från början vilket kommer att bli betydligt billigare
än att hoppa på i ett senare skede.
Vi behöver veta hur många som vill vara med från början snarast, dock senast den 16 maj 2012. Medlemsansökan
och mer information finns att få via styrelsen.
 
 VARFÖR FIBER?
 

• Fibern förläggs i mark och är därför väldigt driftsäker.

• Vid åsknedslag leder fibern inte den elektriska impulsen vidare eftersom fibern transporterar informationen som ljus.
• Väsentligt mycket billigare telefontjänster.
• Du kan använda de telefoner du har idag och får med samma telefonnummer.
 

INTERNET

 

• Högre hastighet både till och från fastigheten.

• Hastigheten är oberoende av avståndet och hur många som är uppkopplade.
• Hastighetsbegränsningen sitter inte i fibern utan i ändutrustningen(ditt abonnemang).
• Du får tillgång till betydligt bättre och jämnare kvalitet än idag
• Du slipper de begränsningar som finns i ADSL eller trådlösa uppkopplingar. Ditt hus blir mer attraktivt vid
eventuell försäljning.
 

TV

 

• Perfekt mottagning. Framtidens TV.

• Klarar HDTV format.
• Olika "SVT Play" funktioner d.v.s se på TV program när det passar.
• ”Video on demand”, videobutik över nätet. (I stället för att hyra en film i butik så kan du hyra den genom att
ladda ner den från Internet)
 

VARFÖR FIBER OCH INTE ALTERNATIV TEKNIK?

VIA KOPPARNÄTET

• Kopparnätet som används idag är dyrt att underhålla och kommer efterhand att försvinna, därmed också bredband

via ADSL.
 

VIA MOBILNÄTET (4G, LTE)

• Lämpar sig inte för TV eftersom TV kräver stor bandbredd. Kapaciteten hos en sändare delas av antalet anslutningar.
Räcker inte kapaciteten blir det problem.
• Om 4G skulle klara mer trafik i framtiden kunde det vara ett alternativ. Det dröjer dock säkert många år till dess
och det blir knappast billigare i slutändan.
 

VIA SATELLIT• Används inte för bredband, endast TV

 

HUR GÖR MAN?

Pro